Till Sabina.

Detta inlägg är till Sabina. Till Sabina och alla andra som är lite rädda för att misslyckas när ni bakar. Här kommer ett brödrecept, steg för steg, med tydliga instruktioner och bilder. Lycka till! :)

Du behöver:
- vatten
- mjöl
- jäst
- salt
- olivolja
- flingsalt
- oliver
- timjan
- körsbärstomater
- hushållsvåg
- stor bunke
- litermått/tillbringare till vatten
- skål till mjöl
- liten skål till jäst
- måttsats (deciliter och matsked iaf)
- liten sked
- slickepott eller träslev
- Tupperwareform Ultra Plus eller två brödformar
- tillgång till ugn

Mät upp 8 dl vatten
Mät upp 900 g mjöl

Mät upp 5 g jäst (ja, bara 5 g)


Blanda jästen och 1 msk salt i en liten skål tills det löser sig




Ta fram en stor bunke


Häll vattnet i den stora bunken

Häll i jästen i vattnet och rör runt tills det löst sig

Häll i mjölet och rör runt tills det blir en smet/gröt



Häll i 1 msk olivolja och rör runt


Täck sedan smeten/gröten med en handduk och ställ svalt

Låt stå så och jäsa i minst 6 timmar och max 20 timmar!

Efter jäsning, häll i smeten i en Tupperwareform. Om du inte har någon, låna av en granne, om du inte har en så bra granne som jag har, andvänd två avlånga brödformar.



Nu kommer det mest kritiska momentet i bakningen nämligen smaksättningen. I det här momentet måste man själv avgöra hur mycket man ska använda och även i viss mån vad man ska använda. Det jag visar är endast exempel och hur mycket salt/timjan/oliver/tomater man använder beror på vad man gillar.
Strö över flingsalt och timjan efter smak och tryck ner oliver/tomater.


Obs! Om man har katt och tappar en oliv på golvet kan man försöka få katten att äta upp den. Oklart om detta lyckas då katter generellt är väldigt kräsna.



Grädda i 230 grader i 40 minuter (OBS! brödet inte katten!)



Efter 40 minuter, ta ut brödet, låt svalna något, häll ut ur formen - ÄT!




Lycka till! :)




Kommentarer
Postat av: EmmaA

Fint du har gjort med utförliga bildinstruktioner! :-) Hur mycket mjöl ska det vara då? Om man nu inte har en hushållsvåg ;)Sa du inte något om att det var en speciell sorts mjöl du hade?

2012-03-17 @ 12:46:50
Postat av: Jeanette

Fast oliver är väldigt äckligt så jag förstår att katten inte åt upp den!! Och bra med förtydligandet om att det var brödet som skulle in i ugnen;)

2012-03-17 @ 12:51:43
Postat av: Jessica

Jeanette - nej, oliver är gott och det är viktigt att vara tydlig! :)



Emma A - ca 16 dl mjöl o man kan använda dinkelmjöl och om man gör det ska man ha ytterligare 1 msk olivolja. :)

2012-03-17 @ 13:13:58
Postat av: Sanna

haha, du är ju söt! Jag vill ha den icke-gräddade katten nuuuuu!!!!

2012-03-17 @ 13:57:34
URL: http://minxx.blogg.se/
Postat av: Ammi

Vad fint och vad gott det ser ut , fast utan oliver. haha. vilket jobb att ta kort på allt, alltid brukar man glömma ngt steg. Duktigt och söta kissen! Kram

2012-03-17 @ 18:38:32
Postat av: Anette

Mmmmm ser gott ut

2012-03-23 @ 21:33:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0